Chili Cheese
Easy
Cheap

Bättre än på snabbmatskedjorna! Nyckeln är smältvänlig ost och frityrsmet av rang.

Prep.
Cook.
Category: 
Tags:

Ingredients

For 4 Person(s)

Frityrsmet

  • 1.5 dl Tjeckisk öl
  • 1.5 dl Vetemjöl
  • 2 krm Salt

Ostbollen

  • 500 g Port Salut
  • 150 g Cheddar
  • 0.5 msk Chiliflakes
  • 0.5 dl Jalapeño
  • Svartpeppar
  • Cayennepeppar
  • Några stänk hot sauce
  • Ströbröd
  • Panko
  • Frityrolja

Chili Cheese Directions

  1. Blanda öl, vetemjöl och salt till en lättflytande smet som du ställer i kylen. Låt stå cirka 30 minuter. Under tiden blandar du den rivna osten, chili flakes, jalapeño och cayennepeppar i en skål efter tycke och smak. Ett tips är att ha ganska stor andel ost så att bollarna håller ihop. Tillsätt lite hot sauce eller varmt vatten (om du är feg) och blanda runt. Ta upp lite ostblandning och pressa ihop hårt så den formas till en boll, ca 3 cm i diameter (blir de för stora kommer inte osten att smälta ordentligt i mitten). Det är kladdigt, skojigt och ibland lite knepigt (drick upp resterande öl för att göra det hela roligare), när osten blir varmare och börjar smälta brukar den dock vilja hålla ihop. Rulla sedan bollarna i vetemjöl och ställ in i kylen.
  2. Värm frityroljan till ca 170 grader. Doppa de mjölade ostbollarna i frityrsmeten, se till så att smeten täcker varenda liten millimeter av bollarna. Rulla dem sedan i panko tills de är helt täckta. Rulla dem hårt, det kommer underlätta friteringen Lägg ner några få i fritösten eller pannan och fritera tills de har fått fin färg, ca 1,5 min. Om du märker att någon börjar läcka ost är det bara att ta upp den. Man hör ganska väl när det börjar spraka i oljan.
  3. Ställ dem varmt (t.ex. i en ugn på 75 grader) medans du gör allihopa. Servera genast på sidan av en hamburgare!

Share This Recipe

Be the first to post a review

You must be logged in to review
Top